• Vitaminok, fehérjék és aminosavak akciósan a legolcsóbban

Cinkes a helyzet?

Cinkes a helyzet
A WHO felmérése szerint minden harmadik ember cink hiányban szenved. Ennek hátterében, elsősorban...
Ennek hátterében, elsősorban az egyoldalú - szénhidrátban, különösen gabonákban gazdag(fitát) táplálkozás és a felszívódásbeli zavarok állnak. (Chron betegség, tartós hasmenés, alkoholizmus, stb..)
 
A cink egy esszenciális nyomelem, amely szervezetünkben a második legnagyobb koncentrációban jelenlévő ásványi anyag. Élettani hatása igen sokrétű, több mint 200 enzim felépítésében és aktiválásában játszik kulcsfontosságú szerepet.
Nélkülözhetetlen szerepet tölt be többek között az inzulinháztartásban, a nemi fejlődésben, a növekedésben és az immunrendszer egészséges működésében, testünk fertőzésekkel szembeni védelmében.
 
Hiányának, számos egészségügyi következménye lehet. [1]
Ilyen többek között:
- Fokozott kockázat egyes ráktípusokkal szemben
- Cukorbetegség
- Különféle neurológiai betegségek
- ateroszklerózis
- Immunfunkciók csökkenése
 
Cink és az immunrendszer.
 
A cink szabályozza a T-limfocita fehérvérsejtek képződését és aktiválását.
A T-limfociták, immunsejtek, az "immunrendszer katonái". Számuk és aktivitásuk alapjaiban határozzák meg, az immunrendszer állapotát, védekező képességét.
Cink hiányában, a csecsemőmirigy aktivitása csökken és ez gátolja az ölő T-sejtek termelődését. Ez eltolja az egyensúlyt a szupresszor sejtek irányába, ami csökkenti az immunválaszt. [2, 3].- Csökken szervezetünk védekezőképessége a vírusokkal, baktériumokkal, rákkal szemben.
A jó hír azonban az, hogy a cink pótlása, visszaállítja ezeknek a T-sejteknek a "normál" funkcióját.
 
Láthattuk, hogy a cink nélkülözhetetlen szerepet tölt be az immunrendszer védekező rendszerében, így hozzájárulhat a nátha és a különböző fertőző betegségek megelőzéséhez.
A cink pótlása nem csak a megelőzésben, hanem a betegségek kezelésben is hatékonynak bizonyult.
Amikor már CINK-es a helyzet!
 
A megfázás kórokozójaként eddig. kb. 200 különböző vírust azonosítottak, melyek a légúti traktusban telepednek meg és szaporodnak el. A cink akadályozza a vírusok azon képességét, hogy a légző csatornák felszínéhez tapadjanak és szaporodjanak. Ez meggátolja a fertőzés tovább terjedését, így csökken a betegség időtartama, illetve kellemetlen tünetei.[4]
 
A cink és a Streptococcus pneumoniae
A Streptococcus pneumoniae, vagy hétköznapibb nevén a pneumococcus a világ egyik leggyakoribb és legveszélyesebb baktériuma, amely évente, több mint egymillió halálesetért felelős.
Olyan betegségek fő kiváltója, mint a középfül, arcüreg, tüdő és agyhártyagyulladás.
A cink azonban hatásos "fegyver" lehet, a pneumococcus elleni harcban, ugyanis a "fokozott" cink szint, "gátolja" a baktérium mangán felvételét, méghozzá úgy, hogy a egyfajta "gátat" képez a baktérium fehérje transzporterénél.
Ez azért fontos, mert a mangán nélkülözhetetlen szerepet tölt be a baktériumok energiatermelő folyamatában.
"Mangánéhínség" esetében, a baktérium védekező és életképessége jelentősen meggyengül, így a neutrofil sejtek, könnyedén felveszik velük a harcot.
(A neutrofilek adják a fehérvérsejtek 2/3-át. Fő feladatuk a baktériumok és sejttörmelékek bekebelezése, lebontása. )
 
Nézzük, mit jelent ez a gyakorlatban. Vizsgáljunk meg ezzel kapcsolatban, néhány kutatási eredményt.
 
Egy vizsgálatban napi 45 mg cink lecsökkentette az összes fertőzés előfordulását, beleértve a légúti fertőzéseket is [5]
Egy másik tanulmány szerint, tüdőgyulladás esetén a cink normál szintre való beállítása, segít megküzdeni az tüdőgyulladással, lerövidíti a betegség idejét, valamint 41%-kal csökkenti a kialakulásának kockázatát. [6]
A következő kutatásban, ötven önkéntesen vizsgálták a cink hatását a nátha kezelésében.
A résztvevők egyik csoportja 2-3 óránként 13.3mg cinket tartalmazó tablettát kapott, a másik csoport pedig placebót.
A megfázásos tünetek (köhögés, orrfolyás, izomfájdalom) átlagosan négy napig tartottak a cinket szedők csoportjában, míg a placebót szedőknél hét napig.
Négy nap elteltével a cinket szedők 56 százaléka teljesen felépült, ugyanakkor a placebót szedők közül senki sem volt még tünetmentes.[7]
 
Fontos!
A rendszeres, 50 mg napi adagot meghaladó cinkkiegészítés gátolja a réz hasznosulását és rézhiányhoz vezethet.
Ezért tartósan "magas" dózis esetén, célszerű gondoskodni a réz pótlásáról is. A rövid ideig tartó, magas cink bevitel, (megfázáskor, tüdőgyulladáskor) nem befolyásolja a réz anyagcseréjét.
 
Forrás:
[1] Prasad AS. Zinc deficiency. BMJ. 2003 March 22;326(7386):409-10.
[2] Fraker PJ, King LE, Laakko T, Vollmer TL. The dynamic link between the integrity of the immune system and zinc status. J Nutr. 2000 May;130(5S Suppl):1399S-406S.
[3] Bogden JD. Influence of zinc on immunity in the elderly. J Nutr Health Aging. 2004;8(1):48-54.
[4] Hulisz D. Efficacy of zinc against common cold viruses: an overview. J Am Pharm Assoc (Wash.DC.). 2004 Sep;44(5):594-603
[5] Prasad AS, Beck FW, Bao B, et al. Zinc supplementation decreases incidence of infections in the elderly: effect of zinc on generation of cytokines and oxidative stress. Am J Clin Nutr. 2007 Mar;85(3):837-44.
[6] Fischer Walker C, Black RE. Zinc and the risk for infectious disease. Annu Rev Nutr. 2004;24:255-75.
[7]Detroit Wayne State University- Ananda S. Prasad
 
-Drako-