• Vitaminok, fehérjék és aminosavak akciósan a legolcsóbban

A glikémiás index

A glikémiás index
Az élelmiszerek fontos jellemzője, amely a 0-100-as tartományban egy számmal jellemzi őket, aszerint, hogy mennyire emelik meg a vércukorszintet.
Minél nagyobb vércukorszint emelkedést okoz egy élelmiszer, annál nagyobb a glikémiás indexe. Csak az olyan élelmiszereknek van glikémiás indexe, melyek jelentősebb mennyiségű szénhidrátot tartalmaznak. 
Egy élelmiszer minél magasabb glikémiás indexszel rendelkezik, annál jobban (és gyorsabban) emeli meg a vércukorszintet, amelyre a szervezet nagyobb inzulintermeléssel reagál.
 
A jelentős inzulintermelést követően a vércukorszint 
hirtelen esik vissza, ingadozó vércukorszintet okozva. A visszaeső vércukorszint hamar éhséget okoz, mely ismételt evésre kényszeríti az embert és az ördögi kör folytatódik. 
Ha testzsír-csökkentés a célunk, igyekezzünk közepes vagy alacsony glikémiás indexszel rendelkező szénhidrátforrásokat választani – természetesen figyelembe véve ezen élelmiszerek teljes energia- illetve zsírtartalmát is.  Ez alól csak az edzés utáni étkezés képezhet kivételt, amikor az izmok glikogénraktárai üresek, és a magas glikémiás indexű szénhidrátokkal ezeket töltjük fel, az izomvesztés megakadályozása érdekében.